Zo toon je je bestaansrecht aan

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Dat kan een spannende periode zijn voor instellingen die grotendeels afhankelijk zijn van gemeentelijke subsidies. In de debatten worden gevoelige thema’s – waaronder cultuur – weer onder een vergrootglas gelegd. De gemeente wil weten wat het cultuurbeleid moet kosten, wat het de stad precies oplevert en wie daarin een rol mag spelen. Heel belangrijk dus om als culturele instelling een dichtgetimmerd verhaal te hebben over het bestaansrecht van de organisatie. Maar hoe toon je de totale meerwaarde van jouw instelling aan als blijkt dat maatschappelijke, sociale en culturele baten niet altijd even makkelijk te meten zijn?

Meten met een Ontwikkel-MKBA

De Ontwikkel-MKBA is een door Lysias Advies ontwikkelde variant op de Maatschappelijke Kosten en Baten Analyse. Deze MKBA brengt de positieve en negatieve effecten van een project op de samenleving in kaart. Het hoeft dan niet alleen te gaan over financiële effecten. Juist de maatschappelijke, sociale en culturele aspecten spelen hierin een grote rol: deze ‘zachte’ opbrengsten worden in de MKBA vertaald naar keiharde cijfers. De MKBA zet de kosten van jouw organisatie af tegen de uiteindelijke baten. Daarmee kan je in één oogopslag zien wat elke geïnvesteerde euro de stad precies oplevert. Zo toon je dus direct je bestaansrecht aan. En het mooie is: de Ontwikkel-MKBA gaat zelfs nog een stapje verder. Niet alleen worden de kosten en baten tegen elkaar afgezet, ook worden de belanghebbenden van de baten in kaart gebracht. In het traject worden verschillende stakeholders benaderd. De vraag is of deze stakeholders ook bereid en in staat zijn bij te dragen – in welke vorm dan ook – aan het succes van jouw organisatie. Zo maakt de Ontwikkel-MKBA inzichtelijk wie aan het project zou moeten bijdragen.

Wat levert het op?

De Ontwikkel-MKBA wordt regelmatig toegepast in de zorgsector, zoals voor buurthuizen en bij maatschappelijke projecten. Eén van die projecten is de Rotterdamse Munt, een sociale onderneming met een maatschappelijk effect in de vorm van een kruidentuin. De Ontwikkel-MKBA leverde het nieuwe bestuur meer inzichten in de daadwerkelijke kosten en baten van het project. Ook werd duidelijk aan welke partijen zij zich duurzaam konden gaan verbinden.

Kortom, door de Ontwikkel-MKBA kan de Rotterdamse Munt niet alleen haar bestaansrecht aantonen bij financiers, ook was zij in staat nieuwe stakeholders te vinden en haar netwerk uit te breiden.

Dit resulteerde in meer helderheid over de koers die de organisatie wil varen en bracht rust en zelfvertrouwen. Als culturele instelling wil jij dat toch ook?

Nieuw in de culturele sector

De Ontwikkel-MKBA heeft haar meerwaarde in andere sectoren al bewezen, maar is in de culturele sector nog nieuw. Dat is vreemd, want juist de culturele sector staat constant onder druk; elke euro gemeenschapsgeld moet zij steeds verantwoorden. Om daar verandering in te brengen heb ik samen met Lysias Advies de Ontwikkel-MKBA ingericht voor de culturele sector en gepresenteerd in een Infographic. Daar lees je precies hoe het instrument werkt. Of luister naar mijn collega Sylvana Rikkert die in deze video precies uitlegt hoe dit instrument in Rotterdam heeft gewerkt (op 0:45 seconden).

Heb ik je inmiddels overtuigd en ben je benieuwd of de Ontwikkel-MKBA ook iets kan beteken voor jouw organisatie? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend strategisch gesprek. Ik kom graag een keertje langs!