Een boek wil je ruiken Onderzoek naar de waarde van boekhandels
"Een boek wil je ruiken."Onderzoek naar de waarde van boekhandels.
ROTTERDAM – Wat is de impact van het boek? Dat was de centrale vraag in het onderzoek van KVB Boekwerk. In aanloop naar de Boekenweek schakelde deze drie bureaus in om onderzoek te doen naar de impact van het boek, de impact van de boekhandel en de economische impact van het boekenvak. Adviesbureau Lysias Advies voerde kwalitatief onderzoek uit naar de maatschappelijke impact van boekhandels. “Een boek wil je ruiken”, aldus een van de respondenten.
Een van de onderzoekers is antropoloog Sylvana Rikkert: “Veel onderzoek begint met veldwerk; op de plek waar het gebeurt. De doelgroepen observeren die we willen meenemen in ons onderzoek.” Zo stond zij voor dit onderzoek samen met haar collega Lisan Beune, associé bij Lysias Advies, in zes verschillende boekhandels door heel Nederland om gesprekken te voeren met klanten, voorbijgangers, eigenaren en ondernemers. Beune: “We hebben in totaal zo’n 120 gesprekken gevoerd om echt grip te krijgen op de waarde van boekhandels. We wilden antwoord hebben op vragen als: Waarom komen mensen hier? Wat zouden ze missen als een boekhandel uit het straatbeeld verdwijnt? Waarom koop je je boek niet online?”
Rustpunt in de stad
Uit het onderzoek van Lysias Advies blijkt dat klanten de zintuigelijke beleving van een boek in een boekhandel hoog waarderen. Beune: “Ze vinden het fijn om een boek in handen te hebben, erdoorheen te kunnen bladeren of zelfs eraan te kunnen ruiken.” Ze vervolgt: “Die prettige ervaring zorgt er bovendien voor dat er oxytocine vrijkomt in je lichaam, wat een kalmerend effect heeft.” Rikkert knikt. “Dat klopt ook wel als we goed luisteren naar wat klanten zeggen. Ze vertellen ons bijvoorbeeld dat ze een boekhandel zien als een rustpunt in de stad, waar ze zich helemaal kunnen onderdompelen in een andere wereld. Mensen raken er geïnspireerd. En uit eerder onderzoek is gebleken dat geïnspireerde mensen zich beter voelen over zichzelf, hogere doelen stellen en ook meer kans hebben om deze doelen te bereiken.”
Over het onderzoek
Alle opgehaalde effecten uit het veldwerk zijn in het onderzoek samengebracht onder 5 overkoepelende waarden; zintuigelijke beleving, inspiratie, winkelervaring, economische waarde en leefbaarheid. De antropoloog zegt: “Deze waarden hangen overigens in hoge mate met elkaar samen. Een prettige zintuigelijke beleving kan leiden tot inspiratie, die mogelijk leidt tot een goede winkelervaring, die op zijn beurt weer kan leiden tot een aankoop.” Daarnaast blijken deze waarden een aantrekkingskracht te hebben, die mensen naar het winkelgebied toe trekken. Beune: “Zo dragen deze waarden ook bij aan een brede economische waarde voor een winkelgebied, omdat omliggende ondernemers profiteren van de aantrekkingskracht van de nabijgelegen boekhandel. De aanwezigheid van de boekhandel draagt bovendien bij aan de leefbaarheid van de buurt. Die verhoogde leefbaarheid vertegenwoordigt ook weer een economische waarde; grond- en vastgoedprijzen zullen hoger zijn naarmate de leefbaarheid hoger is.”
Voor meer informatie over het onderzoek:
https://www.lysiasadvies.nl/diensten/wat-is-de-impact-van-het-boek/
De maatschappelijke impact van boekhandels is gemeten door Lysias Advies, in opdracht van KVB Boekwerk. De resultaten van het gehele onderzoek werden op woensdag 27 maart 2019overhandigd aan minister Ingrid van Engelshoven tijdens een bijeenkomst in Boekhandel Donner in Rotterdam in het kader van de Boekenweek.
Lysias Advies (Amersfoort, 30 adviseurs, opgericht in 2000) werkt in het publieke domein aan projecten die ertoe doen in onze maatschappij. Voor een mooier, welvarender, duurzamer, veiliger en gezonder Nederland, waarin iedereen mee kan doen.